KOKOS - praktyczne doświadczenia
KOKOS - praktyczne doświadczeniaCzy ktoś ma praktyczne doświadczenia z KOKOS ? Czy inwestowanie na tym portalu jest bardzo uciążliwe papierkowo ? Jaka jest minimalna kwota z jaką jest sens tam inwestować? Wszelkie sugestie od praktyków mile widziane.
Jeśli ktoś jest na nie - też chętnie wysłucham opinii.
Darmowe konta bankowe w mBanku warto otworzyć nie tylko ze względu na łatwy dostęp do kredytów i pożyczek. eKonto to: darmowe przelewy, darmowe zlecenia stałe, darmowe wypłaty z bankomatów, wysokie oprocentowanie rachunku, możliwość inwestowania na giełdzie, darmowy dostęp do inwestycji w funduszach inwestycyjnych, itd. Zalet jest znacznie więcej, sprawdź najlepiej sam w internetowym serwisie mBanku. Zanim zdecydujesz się na otwarcie lub przeniesienie swojego konta do mBanku, sprawdź oferty innych banków, samodzielnie i świadomie wybierz najlepsze konto bankowe. ____ ____
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniaNiestety nie miałam bezpośredniej styczności ze sposobem kredytowania jaki oferuje KOKOS. Pracowałam natomiast w trzech bankach, obecnie w firmie współpracującej z szesnastoma bankami w zakresie kredytów, więc na powyższy temat mogę co nie co powiedzieć. Parę miesięcy temu przejrzałam stronę internetową firmy KOKOS i co rzuciło mi się, to to, że reklamują się jako tania firma (choć piszą, że mają w swojej ofercie kredyty nawet do 20%, również to, że negocjowanie oprocentowania ograniczone jest na poziomie 26%, a więc jest to trochę nieprawdziwe stwierdzenie, bo 26%, czy 20% nie jest aż tak bardzo tanią ofertą), jednocześnie podają do wiadomości, że są takie instytucje finansowe, których oprocentowanie kredytów dochodzi nawet do 100%!!! Ciekawe, nie znam żadnego banku, który miałby tak wysokie oprocentowanie (no chyba, że lombard, albo jakiś bardzo pazerny sąsiad), więc tą informacją, podważyli swoją wiarygodność. Ponad to, piszą, iż można spłacić u nich kredyt w 15 minut, nie zaznaczając, że klient finansowo nie zyskuje nawet jednej złotówki (na stronie o sposobie "jak obliczamy koszt kredytu", wyraźnie napisane jest, że odsetki pobierane są w wysokości stałej, bez względu na wcześniejszą spłatę). Ile jest jeszcze takich "niedomówień" trudno powiedzieć. Ale na podstawie tego co umieścili w internecie, można się spodziewać różnych rzeczy. A jak są zabezpieczeni Ci co inwestują swoje pieniądze, strach pomyśleć!
Pozdrawiam
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniaw KOKOSIE mialem juz 2 pozyczki teraz biore juz 3cia
powiem tyle dla mlodego przedsiebiorcy to wielkie ulatwienie. PS Czy sa tu jacys inwestorzy z KOKOS'a?
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniaJa też korzystałam z tej instytucji jako pożyczkobiorca i jestem zadowolona. Jeśli chodzi o pożyczkodawców to niestety nie mam pojęcia.
Ostatnio edytowano środa, 9 grudnia 2009, 12:12 przez marika, łącznie edytowano 1 raz
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniaJa kiedyś byłem pożyczkodawcą na kokosie. Udzieliłem w sumie trzech pożyczek z czego:
- jedna była spłacana w terminie - jedna była spłacana ale prawie zawsze z opóźnieniem - jedna była spłacana najpierw w terminie, później z opóźnieniem a na końcu gdy zostały do spłaty 3 raty przestała być w ogóle spłacana. Przy tej ostatniej pożyczce do akcji wkroczyła firma windykacyjna i większość należnych mi pieniędzy odzyskałem. Jest to z pewnością ciekawy sposób na zarobek, jednak nie można zapominać o ryzyku nie płacenia rat przez pożyczkobiorców. Poznaj program partnerski, w którym zarobiłem już ponad 12,000 zł
Program Partnerski mBanku
Re: KOKOS - praktyczne doświadczenia
1. No to chyba jak udzielałaś klientowi kredytu, to nigdy nie przeczytałaś całej umowy, ja też wiem co mówię, bo przez pewien okres czasu pracowałem w podobnej firmie. Polecam fragment umów kredytowych, w których jest mowa o Rocznej Rzeczywistej Stopie Oprocentowania (RRSO), a 100% i więcej w skali roku miewają Providenty, Mandarynki i SMS365. 2. Na kokos pożyczkobiorca może sam ustalić, jaki procent jest w stanie spłacać, to chyba duże udogodnienie w zamian za to, ze tak czy inaczej odsetki MUSI spłacić, są oferty i na 9% w skali roku, zapytam więc, który bank pożyczy tak tanio? Jak ktoś zna (mowa o RRSO, a nie oprocentowaniu nominalnym), to chętnie przeczytam tu jego nazwę. To tyle odnośnie powyższego cytatu. Ze swojej strony mogę powiedzieć, jak jest z inwestowaniem na kokosie, bo działam na nim od samego początku (a także na finansowo i smavie, a kiedyś na monetto, które padło): 1. Inwestowanie można zacząć nawet od 50 PLN, na jednego pożyczkobiorcę można zainwestować maks 500 PLN 2. Z moich kilkudziesięciu pozyczek, jedna na 50 PLN nie została w ogóle spłacona (na początku, jak serwis startował prawdopodobnie PB mieli możliwość podania nieprawdziwych danych), kilka z opóźnieniami (dostaje się wtedy odsetki karne za opóźnienie) i dwie zwindykowane, musze powiedzieć, ze windykacja idzie im sprawnie, jest to odczucie moje i innych inwestorów. 3. Jak się chce inwestować, trzeba sprawdzić potencjalnego PB, przede wszystkim czy nie widnieje w BIKu lub KRD (czerwona gwiazdka, powinna dyskwalifikowac z automatu), dobrze jak ma fajną historię spłat, dużo spłaconych przed czasem rat, a mało z opóźnieniem i dobrze, jak obecnie nie ma za dużego zadłużenia, można też się sugerować ilością zielonych gwiazdek, ja osobiście po początkowych wpadkach inwestuję tylko w 4 lub 5 zielonych, chociaż jest to czynnik jeden z wielu 4. Wiarygodności pożyczkobiorcy dodają weryfikacje - jak ktoś ma zweryfikowane miejsce zamieszkania, to w razie ew. windykacji jest pewność, ze firma windykacyjna trafi pod własciwy adres, dobra historia na allegro i zwerryfikowany dowód osobisty też są pewnymi wskazówkami 5. Przestrzegam przed inwestowaniem jakichkolwiek pieniędzy w aukcjach "dla chorej córki, matki, na leczenie psa i kota", z moich doświadczeń i obserwacji wynika, że PRAWIE ZAWSZE za takimi projektami kryją się oszuści. Pamiętajmy, inwestor ma tu zarabiać, a nie robić za Caritas. Zabawy papierkowej nie ma właściwie wcale, wszystko ogranicza się do klikania myszką, ewentualnie na klawiaturze, nawet zlecenie windykacji składa sie z klikania. Co mogę powiedzieć: staranne wybieranie (jest łatwiejsze niż analiza spółek giełdowych) stanowi dość duże zabezpieczenie, czasami pożyczkobiorcom zdarzają się na prawdę sytuacje losowe i mają opóźnienia. Nie warto wtedy od razu do PB dzwonić z przekleństwami, bo zacznie się stawiać i naszą pożyczkę zostawi sobie na sam koniec harmonogramu spłat zalegości. Też głębokość tego rynku jest dość duża, jest więc w czym wybierać, na kokos i na finansowo (to trochę inna bajka) jest dużo pożyczkobiorców, póki co mało miejsca do zainwestowania jest na Smava.pl, ale tam z kolei pożyczkobiorcy otrzymują "rating" i można o wiele szybciej ocenić z kim ma się do czynienia, niestety dużo projektów na smavie uwzglednia dobry rating, przez co oprocentowanie jest bardzo małe jak na taką formę zarabiania. Dla zainteresowanych podam linki partnerskie, będzie mi miło, jeśli ktoś skorzysta, służę też radą: Kokos Smava Kiedyś popełniłem też stronkę o pożyczkach, z czasem będę ją rozwijał, jak kogoś temat zainteresuje, to również na nią zapraszam, myślę, że z czasem pojawi się tam więcej inwformacji, muszę się tylko nauczyć KokosApi, żeby mieć dostęp do statystyk kokosa. ----- edycja: Oczywiście można zainwestować na kokosie więcej niż 500 pln, 500 to limit dla jednego pozyczkobiorcy. Są w social lendingach osoby, które otworzyły na to działalność gospodarczą i obracając 10 - kilkunastoma tysiami (na finansowo to wystarczy, bo są oprócz oprocentowania oferowane tam "bonusy") żyją jak pączki w maśle; Ja sam miałem samych odsetek i bonusów (to nie to samo co odsetki) około 500 w ubiegłym miesiącu, a obracam ledwie niecałymi trzema tysiami.
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniaWitaj theredel,
możesz napisać kto pokrywa koszty ewentualnej windykacji, bo nie jest to dla mnie do końca jasne? PB czy PD ? Chodzi mi o to czy przy takim "złym długu" można wyjść na swoje zamiast dopłacać do interesu. z góry thx
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniaNa kokos obecnie są jakies dwie firmy windykujące należności, ja korzystałem tylko z COW CROSS, oczywiście koszty windykacji ponosi dłużnik ( na kokosie ), ale nie jest pewne czy dostaniesz całość, czy tylko część należności z powrotem. Inaczej jest na finansowo.pl, tam firma fnord chce kasy od zleceniodawcy, czyli PD, korzystałem kiedyś bardzo dawno z jej usług i nic nie zwindykowała, na finansowo lepiej jest mieć w znajomych zawodowych windykatorów i im sprzedawać jak najszybciej długi, lepiej dostać 20 - 60% kasy z powrotem, niż nic.
Przez to, że istnieje możliwość wpady, czyli złego długu jak piszesz, trzeba inwestować w wiele projektów, powiedzmy, że zdarzają Ci się niesolidni dłużnicy raz na 20 przypadków, z wszystkich uzyskujesz 20%, na kokosie każda rata składa się w 20% (lub zależnie od oprocentowania twojej pożyczki, jak masz ratę na 6 PLN, to z tego 5 PLN to jest kapitał, a 1 PLN odsetki) z odsetek. Tak więc w danym miesiącu wszystkie odsetki muszą być większe niż kwota utopiona w złej pożyczce. Wyglądałoby to tak (kwoty wszystkich pożyczek po 50 PLN, zakładam, że ta jedna pożyczka to jest kompletna, niewindykowalna wtopa, raty wszystkich pozyczek dla uproszczenia po 6 PLN z każdej, czyli z każdej masz 1 PLN odsetek): 19 * 1 - 50 PLN = -31 PLN W tym wypadku jesteś na glebie, na swoje wyjdziesz dopiero w 3 miesiącu. Przeważnie jednak cośtam się da zwindykować, czasami pożyczki są częściowo spłacone i potem dłużnik przestaje spłacać ostatnich kilka rat, więc wtopa też jest tylko częściowa. Trzeba pamiętać, że Social lending, to ryzyko i to spore. To nie lokata.
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniakiedys wzięłam pożyczkę z kokosa i mogę polecić taki sposób pożyczenia pieniędzy, co do inwestowania to nie praktykowałam, ale uważam że jest to fajny sposób inwestycji, choc kokosów raczej się nie zarobi:)
Re: KOKOS - praktyczne doświadczeniana kokosie zacząłem inwestować parę miesięcy temu ale jakoś mi nie idzie bo mam dwie pożyczki nie spłacone wogóle, dwie przerwane spłaty w połowie z tego jedna zwindykowana , 5 spłaconych w czasie i jedna z opóźnieniem, czyli sumując wyszedłem do tyłu. raczej w kokosa nie będe sie dłużej bawił bo niby jest opcja windykacji ale jak na razie to mało skuteczna
Return to Banki, podatki, ubezpieczenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 1 gość |
Pobierz ponad 3,000 darmowych publikacji - eBooki i audioBooki download !
Praca Bytom | ogłoszenia nieruchomości | 100 książek | program na zlecenie | kosztorysy budowlane | pokoje Karpacz | ebooki | Unibet | Bwin | Programy Partnerskie | Blog inny niż wszystkie | Kobiecy biznes | sprężarki | Gry | usability
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację
Regulaminu i
Polityki
Prywatności |
kontakt