Finansowanie. Instytucje finansowe.
przez Sooowi środa, 2 lipca 2008, 19:52
juventinio2603 napisał(a):ostatnio słyszałem że czzłonkowie KRUS(odpowiednik ZUS dla rolników) płacą dużo mniejsze składki niż na zus a też mogą zakładać DG Tak się składa, że dostałem w spadku 1ha pola więc może mógłbym zapisać się do tej instytucji. Nie muszę chyba mówić o jakich kwotach oszczedności mówimy krus płaci się co kwartał a zus to sami wiecie jeśli macie jakikolwiek info to prosze o odp.
Owszem, płacą niższe, ale tylko jeśli ich działalnośc jest tzw. rolnicza.
Jeśli jest to pozarolnicza DG, to już jest mało ciekawie. Po osiągnięciu 4000zł bodajże podatku dochodowego przechodzą normalnie na ZUS. Nie pamiętam dokładnie kwoty, ale mogę sprawdzić.
Póki co zajrzyj tu -> http://www.krus.gov.pl/zadania-krus/ubezpieczenie-spoleczne/podleganie-ubezpieczeniu/
Pozdrawiam
S.
-
Sooowi
- Kierownik
-
Darmowe konta
bankowe w mBanku warto otworzyć nie tylko ze
względu na łatwy dostęp do kredytów i pożyczek. eKonto to: darmowe przelewy,
darmowe zlecenia stałe, darmowe wypłaty z bankomatów, wysokie oprocentowanie
rachunku, możliwość inwestowania na giełdzie, darmowy dostęp do inwestycji w
funduszach inwestycyjnych, itd. Zalet
jest znacznie więcej, sprawdź najlepiej sam w internetowym
serwisie mBanku.
Zanim zdecydujesz
się na otwarcie lub przeniesienie swojego konta do mBanku, sprawdź oferty
innych banków, samodzielnie i świadomie wybierz
najlepsze konto bankowe. ____ ____
eKONTO
izzyKONTO
mBIZNES
-

Przyjazna Inwestorka
- Niezależna kobieta
przez Mikooo sobota, 26 lipca 2008, 13:39
Praca nakłądcza tez wczesniej o tym nie slyszalem, mysle ze warto sie zainteresowac tematem.
A jako ciekawostke podam jeszcze stronke:
http://zlikwidujzus.com/index.php
-
Mikooo
- Kierownik
-
przez ernkow czwartek, 22 stycznia 2009, 13:24
Witam. Już została zmieniona ustawa, która do tej pory pozwalała na obniżenie kosztów ZUS poprzez pracę nakładczą. Od marca nie będzie już to korzystne dla przedsiębiorców. Osoby zainteresowane nowym rozwiązaniem, które w prosty sposób pozwoli nadal oszczędzać na ZUS-ie proszę o wiadomość na email: mambiznes@wp.pl Pozdrawiam
-
ernkow
- Pracownik etatowy
-
przez Moni_ka środa, 25 lutego 2009, 17:12
ziuberek napisał(a):sam jestem ciekaw opinii, ten ZUS to samobójstwo dla początkujących biznesmenów (no niby teraz jest 300 zł. przez 2 lata ale po 2 latach już 500 zł. więcej a to mi się nie uśmiecha).
ZUS powinien być dobrowolny (chodzi mi o składkę emerytalną), co najwyżej byłby obowiązek płacenia składki na koszty leczenia.
Nie polecam młodym firmą zakładać SC, gdyż nie wiadomo czemu, trzeba płacić podwójną składkę zdrowotną.. A w czasie pobytu w szpitalu niestety nie dostaniemy podwójnego łóżka wiem, ze da się nie płacić na naszą emeryturę(której i tak nie będzie), ale niestety nie mam już kontaktu z osobą, która to omijała...
„Głównym powodem naszych kłopotów finansowych jest to, że w szkole nie nabywamy wiedzy o pieniądzach. Wynik tego jest taki, że ludzie uczą się pracować za pieniądze, ale nigdy nie uczą się jak to zrobić, aby pieniądze pracowały dla nich”
-
Moni_ka
- Specjalista
-
przez ernkow piątek, 13 marca 2009, 00:08
Poza możliwościami obniżenia kosztów zus pracodawcy, istnieją także możliwości obniżenia kosztów zatrudnienia pracowników. Oferta skierowana jest do pracodawców zatrudniających pracowników na umowę o prace ze stawka wyższą od minimalnej. Jeżeli pracownik otrzymuje wynagrodzenie wyższe niż minimalne, czy to wynikające z umowy o pracę czy wypłacane "do ręki"(powyżej wynagr. minimalnego), wówczas można obniżyć ten koszt bez straty dla pracownika. Zainteresowanych proszę o wiadomość na email: ernkow6@wp.pl
-
ernkow
- Pracownik etatowy
-
przez Krokodyl sobota, 26 września 2009, 10:07
Prowadze działalność już około 2,5 roku. Z bólem serca płace od pół roku pełny ZUS, jest to dla mnie spory wydatek nie ukrywam. Nie mam ziemi na razie, ale myśle że mógłbym kupić. Czy powie mi ktoś jak pomniejszyć składki ZUS w możliwie najwiekszym stopniu ???
-
Krokodyl
- Kierownik
-
-
przez ziuberek wtorek, 29 września 2009, 22:58
Krokodyl napisał(a):Prowadze działalność już około 2,5 roku. Z bólem serca płace od pół roku pełny ZUS, jest to dla mnie spory wydatek nie ukrywam. Nie mam ziemi na razie, ale myśle że mógłbym kupić.
dla mnie też to dużo.. a nie wiem czy sam zakup ziemi wystarczy. To jest tak chyba że jak nawet masz ziemię a dochody uzyskiwane z działalności gospodarczej są większe od tego co zarabiasz w polu to i tak będziesz musiał płacić ZUS. Jak się mylę to mnie poprawcie..
-

ziuberek
- Właściciel firmy
-
-
przez Krokodyl wtorek, 29 września 2009, 23:03
ziuberek napisał(a):dla mnie też to dużo.. a nie wiem czy sam zakup ziemi wystarczy. To jest tak chyba że jak nawet masz ziemię a dochody uzyskiwane z działalności gospodarczej są większe od tego co zarabiasz w polu to i tak będziesz musiał płacić ZUS.
Jak się mylę to mnie poprawcie..
Ja też tego nie wiem, mi się oprócz tego co napisałeś, wydaje się że jak ktoś już zaczął płacić ZUS, to ciężko jest przejść na KRUS. Przyznam że licze na wypowiedzi księgowych, czy ludzi którzy przetestowali ten temat.
-
Krokodyl
- Kierownik
-
-
przez Barto środa, 30 września 2009, 12:03
MojA mama swego czasu płaciła składki w KRUSIe,spóźniła się z zapłatą dwa dni i musiała się starać o to ponownie tyle że tym razem przyszła kontrola "gospodarstwa rolnego". Czyli nie wystarczy miec pole aby być zarejestrowanym w KRUSie , potrzeba też prowadzić jakąś działalnosć rolna na tym polu Pozdrawiam
-

Barto
- Kierownik
-
przez Krokodyl środa, 30 września 2009, 12:15
Barto napisał(a):MojA mama swego czasu płaciła składki w KRUSIe,spóźniła się z zapłatą dwa dni i musiała się starać o to ponownie tyle że tym razem przyszła kontrola "gospodarstwa rolnego". Czyli nie wystarczy miec pole aby być zarejestrowanym w KRUSie , potrzeba też prowadzić jakąś działalnosć rolna na tym polu
Ciekawa informacja, dzieki. Myśle że ważniejsze są sprawy formalne. Czy to jest w ogóle mozliwe od prawnej strony. Jak się kupi ziemie wtedy będzie się myśleć o działalności. Masz ochote napisać jak wyglądała kontrola i jak się skończyła ??? Kiedy to było jeszcze napisz jak możesz ???
-
Krokodyl
- Kierownik
-
-
przez Barto środa, 30 września 2009, 18:00
Kontrola była jakoś w połowie sierpnia . Przyjechało dwóch gości odajże z urzedu gminy i sprawdzali "gospodarstwo" czyli wszystko co moja mama podała starająć się o KRUS . Wypisane były jakies owce , krowy itp (wszystko to należało jednak do ciotki ) . Sprawdzali przedewszystkim gdzie zwierzeta są trzymane a od każdej krowy zażyczyli sobie zobaczyć paszport  Niestety KRUSu nie przyznali a w uzasadnieniu podali że Mama mieszka za daleko od działki (20 KM ) i wątpią zeby ona sie tym zajmowała .
-

Barto
- Kierownik
-
przez Krokodyl środa, 30 września 2009, 18:18
Od razu pytanie co to jest paszport do krowy ??? Prosze się nie śmiać z tego pytania Czy Twoja mama się odwołała od ich decyzji ??? Tak na chłopski rozum to powód podali średni  Ale może się myle
-
Krokodyl
- Kierownik
-
-
przez Barto środa, 30 września 2009, 19:16
Nie mam pojęcia o co kaman z tym paszportem ale wiem ze krowy musza miec jesli są kolczykowane (chyba) Nie odwoływała się chociaż jej mówiłem że ma taka możliwość . Za rok działalnosć będzie zarejestrowana na mnie więć znów dwa klata będzie taniej a potem trzeba będzie kombinować ... . A co do tego powodu to poszukam jak to dokładnie było i napisze .
-

Barto
- Kierownik
-
przez Krokodyl środa, 30 września 2009, 19:42
Moim zdaniem powinna się odwołać, najlepiej po konsultacji z kimś kto zna temat. Ja szukam informacji w necie na ten temat i nie bardzo potrafie znaleźć czegoś ciekawego w tym temacie
-
Krokodyl
- Kierownik
-
-
przez Barto środa, 30 września 2009, 20:46
A co jeszcze chcesz wiedzieć?
-

Barto
- Kierownik
-
Return to Banki, podatki, ubezpieczenia