Inwestowanie w złoto

Złoto, srebro, pallad, monety, diamenty.

Inwestowanie w złoto

Postprzez jj09 poniedziałek, 29 grudnia 2008, 18:35

Witam, czy ktoś z was inwestuje w złoto? Przeszukałem internet i znalazłem kilka stron temu poświęconych, ale pierwsze co mi na myśl przychodzi przy załatwianiu czegoś przez pośredników to prowizje...więc na razie się tym dokładniej nie interesowałem...

Czytałem też, że nie trzeba mieć sztabek w domu, a sam certyfikat (sztabki są zdeponowane w banku).

No więc: jak zainwestować w złoto i od jakich sum się to opłaca? Jaką strategię obrać i czy inwestowanie w złoto się w ogóle (teraz) opłaca?
gg: 8000767
moja strona, moje inwestycje: www.jj09.duu.pl
jj09
Kierownik

Darmowe konta bankowe w mBanku warto otworzyć nie tylko ze względu na łatwy dostęp do kredytów i pożyczek. eKonto to: darmowe przelewy, darmowe zlecenia stałe, darmowe wypłaty z bankomatów, wysokie oprocentowanie rachunku, możliwość inwestowania na giełdzie, darmowy dostęp do inwestycji w funduszach inwestycyjnych, itd. Zalet jest znacznie więcej, sprawdź najlepiej sam w internetowym serwisie mBanku.

Zanim zdecydujesz się na otwarcie lub przeniesienie swojego konta do mBanku, sprawdź oferty innych banków, samodzielnie i świadomie wybierz najlepsze konto bankowe.

____ ____

eKONTO                                         izzyKONTO                                         mBIZNES

Przyjazna Inwestorka
Przyjazna Inwestorka
Niezależna kobieta

Re: Inwestowanie w złoto

Postprzez dancepleasure wtorek, 30 grudnia 2008, 13:50

RCGLDAOPEN - to są certyfikaty notowane na GPW, chyba najlepszy sposób inwestycji w złoto w Polsce.
Raj na ziemi? Czemu nie!
http://www.tobiaszmalinski.eu
dancepleasure
Kierownik

Postprzez Clegan wtorek, 30 grudnia 2008, 18:08

Tu jest chyba największy w Polsce blog jeśli chodzi o inwestowanie w złoto: http://www.dwagrosze.blogspot.com/.
Pamiętać wszakże należny, iż autor tego bloga przepowiadał [kiedy ropa kosztowała ponad 100 USD], że prędzej zobaczymy ropę po 160 $ niż po 60 $. Dlatego do wszelkich analiz przewidujących ceny - w szczególności złota - odnoszę się wyjątkowo nieufnie.
W teorii, różnica między teorią i praktyką nie istnieje. W praktyce owszem. Yogi Berra
Clegan
Manager

Postprzez theredel piątek, 2 stycznia 2009, 19:44

Co do złota, to pozostaje pytanie, na czym Ci zależy? jeśli na spekulacji podobnej do spekulowania akcjami, to oczywiście certyfikaty RCGLDAOPEN lub Investor Gold FIZ, dość wiernie naśladują one cene złota (zauważ, że cena złota jest wyrażana w dolarach, więc dochodzi Ci ryzyko kursowe). Jeśli myślisz o gromadzeniu majątku, to myślę, że lepsze od certfikatów depozytowych jest kupowanie fizycznego złota, nawet uwzględniając 5% prowizji (przy krugerrandach, czy bielikach). Dlatego tak sądzę, gdyż już dzisiaj jest sporo instrumentów opartych o złoto-kontrakty terminowe na jego dostawę, certyfikaty depozytowe, o których mówisz. Szkopuł jest taki, że ilość złota na świecie najprawdopodobniej nie jest w stanie pokryć wszystkich kontraktów i certyfikatów depozytowych, więc lepiej mieć prawdziwy metal w domu, niż jakąś obietnicę banku (o wiarygodności niektórych banków nie muszę chyba pisać, ostatni kryzys jest dość wymowny), że w jego skarbcu mam X uncji złota...A jeśli chodzi o moment wejścia w inwestycję-przestudiuj wykresy cen złota wyrażone w PLN ( na serwisie Stooq.pl) i sam określ, czy dla Ciebie jest już dosyć tanio, czy jeszcze za drogo....
theredel
Project Manager

Postprzez jj09 piątek, 2 stycznia 2009, 20:09

chodzi mi o to, że trzymać złoto w domu to trochę strach...
gg: 8000767
moja strona, moje inwestycje: www.jj09.duu.pl
jj09
Kierownik

Postprzez mario133 piątek, 2 stycznia 2009, 23:26

theredel napisał(a):Jeśli myślisz o gromadzeniu majątku, to myślę, że lepsze od certfikatów depozytowych jest kupowanie fizycznego złota, nawet uwzględniając 5% prowizji (przy krugerrandach, czy bielikach).

A propo te 5% prowizji gdzieś widziałeś czy tylko tak strzeliłes bo chetnie bym kupił po tyle, a widzialem tylko prowizje rzedu 15% na fizycznym złocie.
mario133
Bezrobotny

Postprzez theredel sobota, 3 stycznia 2009, 14:05

jj09 napisał(a):chodzi mi o to, że trzymać złoto w domu to trochę strach...

to sobie zakup sejf i nie chwal się nikomu że masz złoto. Złoto ma dużą gestość (jest cieższe niż ołów), więc dużego sejfu nie bedziesz potrzebował. Raczej nie sądzę, zebyś miał na tylę kasy, żeby kupić metr sześcienny złota :wink:

Mario:wiadomo, że pośrednicy drą jak k.... na dziecko :| najniższa prowizja jaką znalazłem wg ceny złota z dnia 31.12.2008 (w pln-ach, tu masz linka: http://stooq.pl/q/?s=xaupln&d=20081231) wynosi 8% w sklepie e-numizmatyka (sztabka 20 gram: http://www.e-numizmatyka.pl/sklep/product_info.php/info/p2718_20-gram-w---sztabka-lokacyjna-Australia---dostawa-45-dni.html), obliczenia wychodzą następująco: 1790,82*31/20/2567=1,08
1790,82 top cena za sztabkę 20 g, 31-to waga 1 uncji w gramach, 20 to waga sztabki w gramach, a 2567 to cena uncji w pln-ach. Oczywiście to tylko uproszczone obliczenia (sporo zaokrągleń i pominięcie zawartości czystego Au w sztabce), ale dają pewien pogląd.
edit: ceny certyfikatów są w miarę spoko, może dałoby się zakupić certyfikat, a potem poprosić o przywiezienie tego złota do domu...ma ktoś jakieś info?
theredel
Project Manager

Postprzez Zdzichu wtorek, 6 stycznia 2009, 14:44

W kwestii inwestycji w zloto najwygodniej jest kupic certyfikaty RCGLDAOPEN lub Investor Gold FIZ jak pisal kolega. Natomaist nalezy obserwowac bank ktory wystawia certyfikaty i jesli nie mamy juz do niego zaufania - sprzedac.
Mysle ze nie oplaca sie kupowac fizycznego zlota ze wzgledu na koszty.

Wywod ze zloto fizyczne jest bezpieczneijsze niz certyfikat jest generalnie sluszny ale: tak jak mozna zakladac ze bank nie bedzie w stanie wykupic certyfikatu tak tez mozna zakladac ze nie bedzie w stanie wydac zdeponowanego zlota wiec zawsze jest jakies ryzyko. A trzymac zloto w domu czy zakopac w ogrodku to jeszcze wieksze ryzyko.

Majac kase w certyfikacie mozna szybko sie wycofac.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
http://www.abecadlo.info - blog o inwestowaniu, oszczędzaniu i samodoskonaleniu
http://torunskie-nieruchomosci.blogspot.com - blog o lokalnym rynku nieruchomości
http://sindicator-gpw.blogspot.com - inwestowanie na GPW poprzez analizę wskaźników fundamentalnych spółek
http://mojeike.blogspot.com - Indywidualne Konta Emerytalne
Zdzichu
Vice Prezes

Postprzez Xylena piątek, 9 stycznia 2009, 22:54

W dawnych czasach to się inwestowało w 5 rublówki złote i 20 dolarówki. A teraz to nie wiem w co inwestować. Prasa podaje, żeby inwestować w złote sztabki. Cały czas myślę o starszych osobach.
Xylena
Specjalista

Postprzez Kucyk25 sobota, 10 stycznia 2009, 18:20

Xylena napisał(a):W dawnych czasach to się inwestowało w 5 rublówki złote i 20 dolarówki. A teraz to nie wiem w co inwestować. Prasa podaje, żeby inwestować w złote sztabki. Cały czas myślę o starszych osobach.

Nadal ludzie inwestują w 5 i 10 rublówki złote, na allegro ich cena uzależniona jest głównie od ceny złota.
miałem ich kilka i sprzedały sie bez problemu. Jedynie większa wartość niż ich waga osiągaj rzadsze roczniki tych monet, tak że jako inwestycja 5,10 rublówki napewno warte uwagi nadal
Moja Strona
---------------------------
http://poradniki.org.pl
Kucyk25
Manager

Postprzez szary czwartek, 12 lutego 2009, 08:51

Ja szczerze mówiąc wolałbym trzymać moje złoto (gdybym je miał) z dala od banku, albo chociaż chciałbym je oglądać od czasu do czasu a nie mieć certyfikat bez pokrycia.
szary
Pracownik etatowy

Postprzez theredel czwartek, 12 lutego 2009, 15:11

szary napisał(a):...a nie mieć certyfikat bez pokrycia.
- tu kryje się cały wał z certyfikatami - nikt nie sprawdza, czy wszystkie certyfikaty mają pokrycie.
theredel
Project Manager

Postprzez tommyz czwartek, 12 lutego 2009, 18:07

To jest dokładnie ta sama sprawa która była z dolarami gdy miały pokrycie w złocie. Banki emitowały więcej banknotów niz miały zapasów kruszczu i co jakiś czas następowały oczyszczające "runy".
tommyz
Kierownik

Postprzez ziuberek niedziela, 15 lutego 2009, 17:31

Ja właśnie przeglądam ceny sztabek. Pamiętam jak jeszcze jakiś czas temu widziałem kilo złota za jakieś 70k zł., a teraz..

Chcę inwestować w złoto na na prawdę długi okres 20 lat (tak samo długo będę trzymał srebrne monety, które zbieram w celach inwestycyjnych). Zacznę od małego "plasterka złota" 5-10 gram, od czegoś trzeba zacząć. Złoto mam zamiar trzymać w skrytce bankowej lub innym bezpiecznym miejscu, ale powiem Wam że warto się na nie trochę popatrzyć bo "złoto przyciąga inne bogactwa" - to taka zagrywka pod nasza psychikę ale działa.

Myślę że ogólnie szlachetne metale i diamenty powinien posiadać w swoim portfelu każdy inwestor, a nawet nie inwestor tylko każda osoba która myśli o spokojnej pod względem finansowym starości.

Powody dla których wg specjalistów od inwestowania warto inwestować w złoto:
    1. Złoto to koniec obaw o to jak inflacja i wahania kursów walut pomniejszają Twoje oszczędności!
    2. Złoto wymienialne jest na wszystkie waluty i powszechnie akceptowane jako środek płatniczy - to jedyna globalna waluta świata!
    3. Wartość złota samą w sobie podwyższa stale rosnące zapotrzebowanie na ten szlachetny metal ze strony nowoczesnych technologii.
    4. Złoto jest łatwe do ukrycia i nie ulega zniszczeniu w razie pożaru, czy powodzi w przeciwieństwie do banknotów i papierów wartościowych.
    5. Złoto jest jedyną realną wartością ratującą życie podczas wojen i umożliwiającą przetrwanie finansowe podczas kryzysów gospodarczych.
    6. Złoto to realny kruszec w twoim ręku, a nie jakieś wirtualne zyski obiecywane przez giełdy i instytucje finansowe.
    7. Przez wieki nic lepszego niż złoto nie wymyślono, rezerwy złota w skarbcach ma każde bogate państwo, dlaczego Ty nie miałbyś ich mieć!
    8. Złoto to fundament wszelkich inwestycji - inwestując co najmniej 5-10 % swoich oszczędności w złoto możesz spokojnie patrzeć w przyszłość.
    9. Złoto to doskonały sposób na przekazywanie z pokolenia na pokolenie rodzinnego majątku.
    10. Złoto jest ponadnarodowe i ponadczasowe - było, jest i będzie!

Jak piszą dalej ludzie zajmujący się inwestowaniem, dobry inwestorpowinien trzymać około 20% swojej kasy w złocie.
Obrazek
Załóż swojego bloga i pokaż innym jak zarabiasz - Dołącz do grona Przyjaznych Inwestorów !
ziuberek
Właściciel firmy

Postprzez ziuberek środa, 18 lutego 2009, 00:56

Poniżej ciekawy wykres. Złoto i WIG20 w okresie 3 lat. Gdyby ktoś z nas 15 lutego 2006 roku za 10 tysięcy złotych kupił złoto, a inna osoba za te 10k zł. kupiłaby akcje dużych spółek, to dzisiaj inwestor w złoto mógłby sprzedać swoje złotko zarabiając na tym 7 tysięcy złotych, natomiast osoba która kupiła akcje sprzedałaby je dzisiaj ze stratą 5 tysięcy złotych.

Obrazek

Wniosek z tego mój jest taki: Jak coś jest drogie to tego nie kupujemy a kupujemy przeciwną inwestycję.
_________________________________________________________________________________________

Teraz zrobię test:

Kupujemy za 12,600 zł. sztabkę 100 gram złota.
    Swiss, próba 999 - sztabka lokacyjna z mennicy szwajcarskiej
    # mennica PAMP w Castel San Pietro w Szwajcarii
    # akredytacja LBMA (London Bullion Market Association), TOCON (Tokio) i COMEX w Nowym Jorku
    # uznany kontrahent światowych instytucji finansowych

Kupujemy za 12,600 zł. jednostki funduszu inwestycyjnego inwestującego w akcje np. Allianz AKCJI.
1 ju. tego funduszu to dzisiaj 100,46 zł., kupimy więc za naszą kasę 125,42 ju.

Za 3 lata, czyli dnia 20/02/2012 zobaczymy na czym lepiej wyjdziemy.
Obrazek
Załóż swojego bloga i pokaż innym jak zarabiasz - Dołącz do grona Przyjaznych Inwestorów !
ziuberek
Właściciel firmy

Przyjazny Inwestor
Przyjazny Inwestor
Makler giełdowy

Następna strona

Return to Kruszcze szlachetne, numizmatyka