Praca w wojsku - zawód żołnierz
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierzNiby ćwierć bańki - niezła kasa, ale jeśli odnieść to do ubezpieczeń, jakie mają misje z innych krajów, to cienko to wypadało...
Darmowe konta bankowe w mBanku warto otworzyć nie tylko ze względu na łatwy dostęp do kredytów i pożyczek. eKonto to: darmowe przelewy, darmowe zlecenia stałe, darmowe wypłaty z bankomatów, wysokie oprocentowanie rachunku, możliwość inwestowania na giełdzie, darmowy dostęp do inwestycji w funduszach inwestycyjnych, itd. Zalet jest znacznie więcej, sprawdź najlepiej sam w internetowym serwisie mBanku. Zanim zdecydujesz się na otwarcie lub przeniesienie swojego konta do mBanku, sprawdź oferty innych banków, samodzielnie i świadomie wybierz najlepsze konto bankowe. ____ ____
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierzTo ja kiedyś chciałem iść do szkoły oficerskiej po studiach informatycznych. Głównie do tej decyzji namawiała mnie mama i dziadek, bo stwierdzili, że 15 lat popracuje za biurkiem i będę mógł się opierdzielać na emeryturze. Niestety zmieniłem studia, a poza tym odechciało mi się wojska ze względów zdrowotnych. Wojsko jest bezpieczną przystanią, która nigdy nie zbankrutuje - w końcu kraj zawsze musi być chroniony.
Uważam, że szkoda czasu na pracę w wojsku, która może zostać okupiona spaczeniem charakteru. Mam znajomego, który tylko pracuje za biurkiem, a kompletnie zidiociał przez kilka lat wojska. Raj na ziemi? Czemu nie!
http://www.tobiaszmalinski.eu
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierzWidać za dużo płacą w wojsku, skoro ludzie tam się garną dla pieniędzy.
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierzHehe ciekawe, ze ja też kiedyś planowałem karierę w wojsku, ja jednak chciałem być pilotem
A to, co napisał dancepleasure - emerytura po 15 latach, to niezły kąsek, firma nie zbankrutuje, daje mieszkanie, ciuchy, a i emerytura potem jest jedną z lepszych w naszym kraju.
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierzLudzie nie wybierajcie sie do wojska!!po pierwsze jakie 15 lat przeczytajcie sobie dobrze ustawy!jeżeli jesteś w służbie kontraktowej to możesz być tylko 12 lat w wojsku a potem bez żadnych praw emerytalnych wyrzucają Cie jak psa!mało tego ,jak znajdziesz sobie inną prace to zaczynasz od zera tz.te 12 lat nie wlicza Ci sie odrazu!tylko po przepracowaniu tyle lat ile wymaga dana praca doliczą dopiero na koniec te 12 lat!po drugie jakie mieszkanie hahah mieszkanie chyba internat na terenie jednostki pokój 2-6 osobowy ,kuchnia wspólna,łazienka wspólna ,WC wspólne ,nawet nie możesz sobie przyprowadzić dziewczyny bo internat jest na terenie jednostki więc o pozwolenie musisz prosić oficera dyżurnego a jak ma zły humor(przewaznie mają)to Ci nie pozwoli,piwka się nawet nie można napić bo wiadomo z ustawy wynika ze na terenie wojskowym zakaz spożywania i wnoszenia alkoholu!!chyba że ryzykujesz złapaniem się, a co za tym idzie postępowaniem dyscyplinarnym!po trzecie nasze wojsko jest wciąż zacofane nie ma nowoczesnego sprzetu,a jak już jest to zamknięty i używany tylko na pokazy generałów żeby mówili jaką mamy świetną armie(propaganda)po czwarte korpus st. szeregowych nie ma możliwości rozwinięcia kariery(awansu)ponieważ kaprale przychodzą z zewnątrz(plecaki)możesz być bardzo dobrym żołnierzem(st.szer.) np. 6 lat i np. po 2 misjiach a kapral po 9 miesiecznej słuzbie zasadniczej 3 miesięcznego przeszkolenia, nie ma jeszcze pojęcia o wojsku przychodzi i Tobą dowodzi , szlak Cię trafia, a co dopiero jak taki jeszcze załapie się na misje i dowodzi Tobą na misji gdzie gra jest o życie i chciało by się mieć u swego boku doświadczonych ludzi!!!!owszem na Twoją prośbe mogą wysłać Cie na szkółkę podoficerską ,ale nigdy nie wiadomo gdzie po szkole trafisz?np.służyłeś 5 lat w danym mieście,ułożyłeś tam sobie życie,idziesz na szkołe ,a po szkole trafiasz 600 km dalej od swojego miejsca zamieszkania bo akurat tam był wolny etat a jak się nie podoba to dowidzenia!!taka jest nasza armia !!!
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierz
To ciekawe po co te nowe inwestycje skoro nie będzie można z nich kożystać ? Pisze na przykładzie swojego ojca, bo sam w wojsku nie jestem, który po skończeniu szkoły oficerskiej bez problemu dostał mieszkanie, bardzo duże, bo az 75m2, a dwa lata temu dostał propozycję pracy w krakowie z przeniesieniem rodziny do nowego mieszkania.
możliwości są, zawsze, ale jak komuś się nie chce to nie musi
napewno jest część takich ludzi którzy tak robią, ale nie każdy kapral ma plecak, a jeśli poprostu jest dobry to sie dostaje tam gdzie chce
taka jego praca, po to poszedł na podoficerke, każdy kiedyś zaczynał w wojsku, czy to szeregowy, czy kapral czy pod porócznik
Armia jest OK, tylko jak tak czytam Twojego posta to widze, że ludzie za dużo od niej oczekują,... a jeśli chcesz awansować i być karierowiczem to trzeba poskakać po paru jednostkach, inaczej sie nie da, większość wojskowych znajomych mojej rodziny, żeby awansować musiała pranować w krakowie a nawet w warszawie (ok 400km od domu i powrót czasami na weekendy) dużo można jeszcze pisać o wojsku, ale mi się nie chce
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierzNo to teraz mi się już definitywnie odechciało wojska
Re: Praca w wojsku - zawód żołnierzpanowie z mieszkaniami to nie jest tak wesolo, listy oczekujcych sa bardzo dlugie, mieszkan malo, mieszkania sluzbowe tzn. na czs pelnienia sluzby, po przejsciu na emeryture odprawa mieszkaniow, mieszkanie trzeba zwolnic, a w kieszeni moze na 10m3 w warszawie wystarczy.
a o refinansowaniu nauki mozna zapomniej, to jakies brednie.