ZUS i wlasna dzialalnosc - z czym to sie je?
ZUS i wlasna dzialalnosc - z czym to sie je?Witam!
Z gory uprzedzam, ze jestem totalnie zielony w temacie. Na razie zbieram wszelkie informacje. Chce zalozyc dzialalnosc i chce uzyskac na to dofinansowanie. Nigdzie nie pracuje. Mam skonczone 18 lat. Jestem licealista... Wiem, ze przez pierwsze 2 lata bede mial mozliwosc placenia ZUS w kwocie 240 zl / miesiac, zgadza sie? Po dwoch latach bede musial placil ~800 zl / miesiac, to prawda? Moje pytania: - czy pod dwoch latach bede mogl wyrejestrowac sie z tej dzialalnosci jesli nie bede mial wystarczajacych zyskow i nie bede mogl pozwolic sobie na oplacania bardzo drogiego dla mnie w tej chwili ZUS? (przy założeniu, że nie chcę oddawać przyznanych mi pieniędzy/sprzętu) - teraz troche glupie pytanie, ale nie znam na nie odpowiedzi... co konretnie oznacza ten ZUS w kwocie 240 zl / miesiac czy normalnie ~800 zl / miesiac? Czym on jest? Co obejmuje? Chodzi mi o to czy wykonujac dla kogos usluge w ramach mojej dzialalnosci i pobierajac od niej za to pieniadze to mimo oplacania skladek ZUS bede musial odprowadzac od zarobionych pieniedzy jeszcze podatek 22%... prosze o mozliwie najbardziej przyjazne i rzeczowe przedstawienie problemu lub odeslanie do jakiejs literatury na ten temat (krotkiej acz tresciwej i rzeczowej). No i wybaczcie, ale dopiero startuje w temacie. PS. Nie wiem dlaczego post został wysłany trzy razy pod rząd... Chcę uprzedzić, że nie było to moim zamierzeniem. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrowienia!
Darmowe konta bankowe w mBanku warto otworzyć nie tylko ze względu na łatwy dostęp do kredytów i pożyczek. eKonto to: darmowe przelewy, darmowe zlecenia stałe, darmowe wypłaty z bankomatów, wysokie oprocentowanie rachunku, możliwość inwestowania na giełdzie, darmowy dostęp do inwestycji w funduszach inwestycyjnych, itd. Zalet jest znacznie więcej, sprawdź najlepiej sam w internetowym serwisie mBanku. Zanim zdecydujesz się na otwarcie lub przeniesienie swojego konta do mBanku, sprawdź oferty innych banków, samodzielnie i świadomie wybierz najlepsze konto bankowe. ____ ____
Re: ZUS i wlasna dzialalnosc - z czym to sie je?
Przez pierwsze 2 lata, będziesz płacił ponad 300 zł. około 220 zł. - to ubezpieczenie zdrowotne około 110 zł. - to ubezpieczenie społeczne
możesz wyrejestrować działalność kiedy tylko zechcesz, nawet po miesiącu od jej założenia, dla ZUSu nie ma to żadnego znaczenia, jednak jeśli będziesz za kilka miesięcy chciał znowu założyć działalność to będziesz musiał płacić już pełny ZUS (te około 800 zł.) A co do przyznanych Ci pieniędzy (sprzętu) to już inna historia, z którą ZUS nie ma nic wspólnego. Jeśli dostaniesz pieniądze na rozpoczęcie działalności od urzędu pracy, to będziesz musiał dostosować się do ich wymogów, czyli prawdopodobnie będziesz musiał prowadzić firmę przez minimum rok.
Płacąc składki do ZUSu płacisz na Twoje leczenie (możliwość korzystania z opieki zdrowotnej, szpitala, itd.), oraz na Twoją przyszłą emeryturę (część tego co płacisz idzie do pierwszego filaru - czyli do ZUS, a część do II filaru czyli do otwartego funduszu emerytalnego który sam sobie wybierasz). Jak osiągniesz wiek emerytalny i spełnisz pozostałe warunki to dostaniesz kiedyś emeryturę - jednak polecam Ci samemu składać sobie na emeryturę, bo ta z ZUSu będzie prawdopodobnie bardzo mała.
ZUS i podatek dochodowy to dwa różne tematy. ZUS płacisz bez względu na to czy twój biznes zarabia czy przynosi straty. Natomiast podatek dochodowy (obecnie 18% i 32% w zależności od tego ile będziesz zarabiał), płacisz od tego co faktycznie zarobisz prowadząc firmę. Płacisz tylko od dochodu (przychód minus koszty jakie poniosłeś aby ten przychód osiągnąć). Czyli jak np. kupisz 10 laptopów po 1,000 zł. każdy (wydasz 10,000 zł.), i potem w ramach prowadzonej przez siebie firmy sprzedasz je po 1,300 za sztukę (przychód 13,000 zł.), to podatek zapłacisz od Twojego zysku czyli 3,000 zł., podatek to będzie 18% od 3,000 zł. czyli 540 zł. -- to tak w wielkim uproszczeniu..
Jak nie płacić ZUS-uA ja wczoraj byłem na fajnym spotkaniu pokazującym jak nie płacić ZUSu w ogóle
Re: Jak nie płacić ZUS-u
Rozumiem, że kupę kasy zapłaciłeś za tę wiedzę, bo nie dzielisz się nią z nami.
Re: ZUS i wlasna dzialalnosc - z czym to sie je?I zapewne już sprawdziłeś tą wiedzę z ustawą o systemie ubezpieczeń społecznych i jesteś 100% pewien że za 10 lat nie zapuka poborca skarbowy - to się nazywa prędkość działania.
Re: ZUS i wlasna dzialalnosc - z czym to sie je?Nie ... no co ty - free ... wiesz to polega na tym, że jesteś zatrudniany przez nich... płacisz normalnie jakieś 700 zł - z tym, że nie przejada tego zus a idzie to na twoje konto coś jak np aegon czy skandia - czyli jest inwestowane abyś jeszcze z tego miał coś w przyszłości. Ale jak zaprosisz 4 czy 5 osób to ta opłata jest z ciebie ściągana... czyli płacisz 0 zł i masz płacony zus i składki na dodatkową emeryturę...
Troszkę taki MLM ale serio realny i legalny ... byłem tlyko na jednym spotkaniu... muszę dowiedzieć się ciut więcej, ale mój znajomy już w to wszedł i nie narzeka -z resztą on mi o tym powiedział.
Re: ZUS i wlasna dzialalnosc - z czym to sie je?Dla mnie to zbyt podejrzane. Widać zależy im na jak największej liczbie "klientów", którzy pozbywają się kontroli nad swoimi pieniędzmi.
Jest tylko jedna reguła w świecie finansów: nie ma nic za darmo.
Re: ZUS i wlasna dzialalnosc - z czym to sie je?Jest kilka sposobów na uniknięcia płacenia zusu, ale zawsze cos trzeba zapłącić, jak np. założenie firmy w UK i tam płacić ( chyba 9 funtów miesięcznie ) i masz w dupie w Polsce opłaty. Ale podatki trzeba płacić, ale na to tez są sposoby. Ale to nie temat o tym.
Szkolenia Forex. Podstawowe oraz zaawansowane.
Główny nacisk na TF od M1 do H1 Kontakt na PW, Skype lub WWW http://www.szkoleniaforex.com/
Rozumiem zechodzi o typową dotacje z PUP'a? No to musisz utrzymać działalność przez cały rok, potem bez obawy mozesz zawiesić działalnośćbez zwracania im pieniędzy. Jeśli jednak nie skorzystałeś zdotacji, dzialalność możesz rozwiązać w każdej chwili.
Pierwsze 2 lata ZUS wynosi jakieś 355 zł na oko. Potem około 870. ZUS płacisz zawsze - niezależnie od tego czy twoja firma przynosi zysk, czy nie. Teraz podatek dochodowy (a rozumiem, żeweźmiesz na zasadach ogólnych) wynosi 18%, ale do kwoty 3000zł DOCHODU podatku odprwadzać nie musisz a jesli chodzi o koszty. To możesz chyba ubezpieczenie społeczne wrzucić, a NFZ nie... Zresztą niewiem. Za mnie to robi księgowa i ją ci też polecam:) PS. Zastanów sie - po co cidziałalność, w której boisz sie o takie pieniadze jak ZUS? Moim zdaniem DG powinna ci po połowie roku dawać przzynajmniej te minimum 2000 zł dochodu miesięcznie
Jeśli nic się nie zmieniło, to NFZ odlicza się od podatku.
Może chce po prostu spróbować zacząć zarabiać w ten sposób, ale 800 na miesiąc przerasta jego możliwości? Dużo łatwiej jest, jeśli od razu jest klient, który bedzie płacił regularnie (coś jakby umowa o pracę rozliczana w inny sposób), ale nie wszyscy mają ten luksus. Jeśli się nie uda, to koszt całkowity wyniesie ok. 12x350 zł.
dla mnie 800 zl. to też dużo kasy jeśli widzę ten wydatek jako pieniądze wyrzucane w błoto. Zamiast obowiązku opłacania Zusu wolałbym obowiązek odkładania sobie kasy w dowolnej formie (w banku na lokacie, w funduszu, kupując obligacje skarbowe, nieruchomości itd.). A co najważniejsze do tej kasy miałbym dostęp a nie jak do pieniędzy w Zusie.. Jak znacie jakiś sposób na nie płacenie zusu to dajcie znać
Return to Banki, podatki, ubezpieczenia Kto przegląda forumUżytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 0 gości |
Pobierz ponad 3,000 darmowych publikacji - eBooki i audioBooki download !
Praca Bytom | ogłoszenia nieruchomości | 100 książek | program na zlecenie | kosztorysy budowlane | pokoje Karpacz | ebooki | Unibet | Bwin | Programy Partnerskie | Blog inny niż wszystkie | Kobiecy biznes | sprężarki | Gry | usability
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację
Regulaminu i
Polityki
Prywatności |
kontakt