Inwestycja w kolekcjonerskie papiery wartościowe

Inwestycje alternatywne - obrazy, rzeźby, antyki.

Inwestycja w kolekcjonerskie papiery wartościowe

Postprzez juventinio2603 niedziela, 22 marca 2009, 13:29

Witam po dłużeszej przerwie. Widzę, że dział się pięknie rozrasta aż mnie duma rozpiera hehe ale do rzeczy, siedząc tak i patrząc na wykresy akcji naszła mnie myśl jak to jest mieć akcje fizycznie w ręku. Zacząłem szukać i doszedłem do wniosku iż jest to doskonała lokata kapitału, starych papierów wartościowych nieprzybywa, są piękne niektóre to prawdziwe dzieła sztuki zaprojektowane przez sławnych malarzy :P Sam kupiłem kilka sztuk które ozdabiają mój pokój, myśle, że obok numizmatyki i brylantów to będzie kolejna moja forma dywersyfikacji kapitału :wink:
poniżej kilka linków jakbyście chcieli się zagłębić w temacie.
http://univ.gda.pl/~literat/pieniadz/0021.htm

http://www.bankowa.pl/GALERIA/galeria1.htm

http://new-arch.rp.pl/artykul/456087_Papiery_zawsze_wartosciowe.html

http://alfa3.it.pw.edu.pl/Galeria-az.htm
"... i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał..."
juventinio2603
Manager

Darmowe konta bankowe w mBanku warto otworzyć nie tylko ze względu na łatwy dostęp do kredytów i pożyczek. eKonto to: darmowe przelewy, darmowe zlecenia stałe, darmowe wypłaty z bankomatów, wysokie oprocentowanie rachunku, możliwość inwestowania na giełdzie, darmowy dostęp do inwestycji w funduszach inwestycyjnych, itd. Zalet jest znacznie więcej, sprawdź najlepiej sam w internetowym serwisie mBanku.

Zanim zdecydujesz się na otwarcie lub przeniesienie swojego konta do mBanku, sprawdź oferty innych banków, samodzielnie i świadomie wybierz najlepsze konto bankowe.

____ ____

eKONTO                                         izzyKONTO                                         mBIZNES

Przyjazna Inwestorka
Przyjazna Inwestorka
Niezależna kobieta

Re: Inwestycja w kolekcjonerskie papiery wartościowe

Postprzez juventinio2603 poniedziałek, 22 czerwca 2009, 19:25

moja kolekcja :P na razie mala ale spokojnie powieksze :wink:
Obrazek

Obrazek
"... i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał..."
juventinio2603
Manager

Postprzez ziuberek środa, 24 czerwca 2009, 23:52

Gratulacje Juventinio :)

Byłem ostatnio u mojego znajomego w biurze i widziałem podobne kolekcje starych obligacji i innych papierów wartościowych, bardzo fajnie to wyglądało w ramkach, przy starych zabytkowych meblach i zegarach.
Obrazek
Załóż swojego bloga i pokaż innym jak zarabiasz - Dołącz do grona Przyjaznych Inwestorów !
ziuberek
Właściciel firmy

Postprzez juventinio2603 czwartek, 25 czerwca 2009, 18:57

dokladnie Damianie, pięknie wygląda i ma potencjał inwestycyjny systematycznie dokupuje nawet dla frajdy żeby popatrzeć często czytając na temat danego papieru można dowiedzieć się czegoś ciekawego ;)

pozdr
juventinio2603
Manager

Postprzez theredel niedziela, 6 grudnia 2009, 13:19

No daleko nie trzeba szukać, z "papierów kiedyś wartościowych" już widać, ze dobrze utrzymane banknoty z PRL - u idą w dobrych cenach, ciężko tylko jest skompletować serię z podobnymi numerami...
Niemniej jest to inwestycja na każdą (dosłownie) kieszeń, podejrzewam, ze jak na razie jeszcze te PRL - owskie banknoty nie są aż tak drogie, ale pamiętam, jak jeszcze w wieku kilkunastu lat znalazłem stary, jeszcze przedwojenny polski banknot i koleś na targu - taki handlarz starociami - dał mi za niego stówę :) Teraz sobie pluję w brodę, bo pewnie byłby dzisiaj droższy, a jakbym sprzedał kolekcjonerowi, to pewnie dostałbym o niebo lepszą kasę niż u jakiegoś handlarza...
Tylko kto w 1997 wiedział, że będzie coś takiego jak allegro i że będzie można sprzedawać na całym świecie...
theredel
Project Manager

Przyjazny Inwestor
Przyjazny Inwestor
Makler giełdowy

Return to Sztuka