Analityk finansowy / Makler giełdowy

Nie każdy musi być właścicielem firmy

Analityk finansowy / Makler giełdowy

Postprzez Spirit czwartek, 31 stycznia 2008, 22:29

Witam.

Na portalu traktującym o finansach i biznesie, pojawiła się informacja, że w Polsce są braki kadrowe jeżeli chodzi o biura maklerskie. Dokładnie pisali to tutaj: TUTAJ

W związku z tym mam pytanie. Jak można zdobyć licencję maklera? Ja wiem, że można o tym wygooglać, sam obiecuje wkleić tu jak coś znajdę. Możliwe jednak, że ktoś z Was już się tym zainteresował. Może ktoś ma taką licencje i może coś doradzić? Albo ewentualnie wskazać, jakie warto mieć 'papiery' by solidnie zarabiać :-) Z tego co słyszałem, w ostatnich latach zdawalność egzaminów była niewielka... Ale sam chciałbym spróbować.

P.S. Jeżeli ten temat bardziej pasuje do działu 'GIEŁDA' to proszę moderatora o jego przeniesienie.
Spirit
Manager

Darmowe konta bankowe w mBanku warto otworzyć nie tylko ze względu na łatwy dostęp do kredytów i pożyczek. eKonto to: darmowe przelewy, darmowe zlecenia stałe, darmowe wypłaty z bankomatów, wysokie oprocentowanie rachunku, możliwość inwestowania na giełdzie, darmowy dostęp do inwestycji w funduszach inwestycyjnych, itd. Zalet jest znacznie więcej, sprawdź najlepiej sam w internetowym serwisie mBanku.

Zanim zdecydujesz się na otwarcie lub przeniesienie swojego konta do mBanku, sprawdź oferty innych banków, samodzielnie i świadomie wybierz najlepsze konto bankowe.

____ ____

eKONTO                                         izzyKONTO                                         mBIZNES

Przyjazna Inwestorka
Przyjazna Inwestorka
Niezależna kobieta

Postprzez rejv czwartek, 31 stycznia 2008, 22:53

rejv
Manager

makler

Postprzez caps lock środa, 16 lipca 2008, 18:12

Podbijam temat.
Interesują mnie informacje na temat egzaminów na maklera. Chcę znaleźc sobie jakiś kurs i spróbowac swoich sił.
Czy ktoś wie:
- jaka jest teraz procentowa zdawalnośc
- jak często odbywają się egzaminy
- jak dużo czasu trzeba poświęcic nad książkami żeby się przygotowac - dodam że nie tak zupełnie od początku - kiedyś pracowałem jako makler ale na rynku niepublicznym, więc raczej tak to się dumnie nazywało i raczej zamierzchłe czasy, ale pojęcie na temat funkcjonowania giełdy mam... chodzi mi o jakiś orientacyjny przedział, czy 2mies. solidnej nauki wystarczy czy raczej 2lata :) ???
- jakie są teraz widoki na pracę w branży, czy łatwo znaleźc w dużym miście jak Warszawa pracę i na jakie zarobki można liczyc na początek bez doświadczenia po zdanym egzaminie (no i też jasne że chodzi mi o jakąś orientacyjną kwotę 2,5tys. na rękę czy raczej 8tys.???
pozdrawiam i liczę na jakieś info
caps lock
Specjalista

Zarobki maklera

Postprzez Zdzichu niedziela, 24 sierpnia 2008, 08:10

Hm,

sam wiem na ten temat z prasy ale moze to cow Wam pomoze... Wiedze mam z zeszleg roku, kiedy sam szukalem informacji na ten temat.

Znalazlem, ze zdawalnosc na egzaminie maklerskim, wynosi kilka procent, ze trzeba solidnie obkuc wszelkie kodeksy, ustawy, regulacje, zwiazane z rynkiem kapitalowym. Test jest ponoc bardzo trudny i nie polega na zaznaczaniu gotowych odpowiedzi ale trzeba duzo myslec i liczyc, rozwiazywac zadania i szybko wpisywac odpowiedzi.

Nauka ponoc rok intensywnej nauki wystarczy by miec duze szanse ale skoro sie tak intensywnie uczyc t onalezy byc przygotowanym do ewentualnego podchodzenia ponownie do egzaminu.

Co do zarobkow, ponoc w mniejszych miastach bedzie to ok 3 tys brutto plus bonusy a w Wawie ok 6 tys plus bonusy. Osoba majaca wieksze doswiadczenie i wlasnych zamoznych klietow ktorych rachunki obslugije, moze takich bonusow miec kilka do kilkudziesieciu tysiecy zl mies dodatkowo, tylko trzeba byc dobrym i sprawnym :)

Mam nadzieje ze cos pomoglem :) Jesli sytuacja sie zmienila od zeszlego roku to prosze odpowiednie osoby o aktualizacje :D
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher
http://www.abecadlo.info - blog o inwestowaniu, oszczędzaniu i samodoskonaleniu
http://torunskie-nieruchomosci.blogspot.com - blog o lokalnym rynku nieruchomości
http://sindicator-gpw.blogspot.com - inwestowanie na GPW poprzez analizę wskaźników fundamentalnych spółek
http://mojeike.blogspot.com - Indywidualne Konta Emerytalne
Zdzichu
Vice Prezes

Re: Analityk finansowy / Makler giełdowy

Postprzez theredel niedziela, 6 grudnia 2009, 21:15

Nie wiem, czy za 3-6 tysięcy warto się tak żyłować, szczególnie, że nadal jest się tylko zwykłym pracownikiem...A z tym zarządzaniem rchunkami klientów, to ciekawe, czy się dostaje opiernicz od klienta, jak wyjdzie strata?
theredel
Project Manager

Przyjazny Inwestor
Przyjazny Inwestor
Makler giełdowy

Return to Praca na etacie